PIZZA
2 szkl. mąki
½ kostki drożdży
¾ szkl. mleka
1 płaska łyżeczka cukru
szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrabiać ciasto do połączenia wszystkich produktów. Można je odstawić na chwilę do wyrośnięcia, ale niekoniecznie. Ciasto rozciągnąć na blaszce, posmarować sosem pomidorowym z dodatkiem ziół, na to nakładać według uznania kolejno produkty: ser żółty, pieczarki, wędlinę, kukurydzę itd. Piec w temperaturze 1800C ok. 20 min.
S M A C Z N E G O !!!
CHLEB
10 dkg drożdży
2 litry ciepłej wody
16 łyżek płatków owsianych
3 łyżeczki płaskie cukru
Wszystkie te składniki wymieszać w dużej misce, przykryć ścierką i pozostawić na 20 min. w ciepłym miejscu.
Po 20 min. dodać:
2 kg. mąki
Garść pestek słonecznika
Garść siemienia lnianego
Garść pestek dyni
Garść kminku
/można dodać np. tylko słonecznik i siemię/
2 łyżki soli – dokładnie wymieszać i wyłożyć do 4-ch foremek keksowych i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180-2000C ok. 1 godz. Po upieczeniu posmarować wodą i zawinąć w ścierkę do odparowania – wtedy skórka będzie miękka.